header bar 2

  • 1
  • 2

VW Hamme(Achteraf bekeken) 

Dankzij een afgetekende 4-1 thuisoverwinning tegen de K VV Coxyde na een leuke wedstrijd  met een belevingsgehalte en voor een opkomst die al degenen die zich voor de club inzetten wel vaker willen zien, zijn onze Vigor Wuitens met 35 punten op een verdienstelijke tiende plaats geëindigd. In de ranking van het Belgisch voetbal staat de K FC Vigor Wuitens Hamme daarmee op nummer 34. Geen stad of gemeente met de omvang van Hamme en omstreken die het onze traditierijke familieclub nadoet.

 Zonder de collaterale schade die de VWH als gevolg van de ‘zaak Deinze’ en andere forfaitscores waarmee de WS Bruxelles werd gesanctioneerd heeft geleden, had er mogelijks een nog eervoller plaats onderaan de linker kolom ingezeten. Maar zelfs los daarvan bewijzen 54 op het veld gescoorde doelpunten dat onze blauw-zwarten aanvallend sterker voor de dag zijn gekomen dan vier ploegen uit de bovenste helft van de rangschikking. Op zich een bewijs dat de historisch laatste kampioen van Derde A zijn plaats bij de nationale elite volgend op de profvoetballerij waard is. Toch zal niemand ontkennen dat een moeilijk en stresserend seizoen vooral tot een goed einde is gebracht dankzij hard werken binnen de bestuurskamer gekoppeld aan veel inzet, zweet en samenhorigheid binnen de spelerskern.

In een denkoefening kunnen de dertig wedstrijden van de afgelopen competitie bekeken worden in zes onderdelen, drie voor de heen- en drie voor de terugronde. Wat opvalt is dat, ondanks een start met onverwacht sterke prestaties, de puntenoogst in de terugronde aanzienlijk groter is dan die van de heenronde: 21 tegen 14.

Met zes op vijftien na gelijke spelen uit bij Deinze (1-1), thuis tegen Seraing (2-2) en uit bij Beerschot Wilrijk (1-1) en tussenin een eerste thuisoverwinning tegen Sprimont (4-1), werd in de eerste vijf wedstrijden alleen verloren van Dessel, dit seizoen wellicht de best voetballende ploeg van de reeks. Verdienstelijker alleszins dan een overheersend Beerschot Wilrijk dat ‘professioneel zuinig’ de overwinningen heeft opgestapeld. Getuige de acht overwinningen met oneven doelpunt.

Na een vier op vijftien uit een uitoverwinning bij Coxyde (1-5) en een gelijkspel tegen Hasselt (1-1) naast nederlagen uit bij Virton (4-0), Heist (2-0) en thuis tegen Oudenaarde (1-2), kwam de teller na tien wedstrijden op een tussentotaal van tien. Zoals achteraf is gebleken kon dit volstaan voor het behoud.

Naar het einde van de eerste ronde kwamen er uit de derde reeks van vijf evenwel nog slechts vier punten bij. Er werd weliswaar gewonnen van Patro Eisden Maasmechelen (3-2) en gelijkgespeeld tegen WS Bruxelles (1-1), maar verloren bij Geel (3-1) en Oosterzonen (4-3) en tussendoor ook nog thuis van Dender (1-3).

Het was dus keren met een weinig geruststellende 14 op 45. Met een opmerkelijke thuisoverwinning tegen Deinze (3-2) werd de terugronde echter hoopgevend ingezet. De daaropvolgende sensationele uitoverwinning bij Oudenaarde (1-4) leidde zowaar tot euforie. Zeer kortstondig evenwel want met drie opeenvolgende nederlagen thuis tegen Beerschot Wilrijk (1-2) en uit bij Patro Eisden Maasmechelen (3-2) en Dessel (2-0), bleef het net als in de heenronde bij een zes op vijftien. Na twintig gespeelde wedstrijden dus 20 op 60 of geen overschot.

Van half februari tot half maart werd bij het ingaan van het laatste derde van de competitie dan met twee overwinningen thuis tegen WS Bruxelles (1-0) en uit bij Sprimont (2-3) en twee gelijke spelen uit bij Hasselt (2-2) en thuis tegen Heist (1-1), wel de beslissende stap gezet. Enkel tegen een superieur Virton werd toen thuis verloren (0-3).

Van de laatste vijf wedstrijden werden er thuis nog twee gewonnen. Tegen Oosterzonen werd het 3-0 en tegen Coxyde 4-1. In de cijfers een perfecte compensatie voor twee nederlagen: bij Seraing werd het 3-0 en thuis tegen Geel 1-4. Om voor het laatste derde van de competitie een 15 op 30 te halen was er  dus het hard bevochten gelijkspel nodig op de voorlaatste speeldag uit bij Dender (2-2).

Met een kern van een vijftiental spelers

Weinig clubs in de reeks zullen de competitie tot een goed einde hebben gebracht met een zowat tot vijftien voetballers beperkte spelerskern. Op papier staan er wel enkele meer, maar bij het hierna volgend overzicht wordt alleen rekening gehouden met spelers met voldoende effectieve speelminuten.

De enige speler die alle wedstrijden kon volmaken is Olivier Romero Gomez. Met twintig doelpunten is hij ook topscorer in de reeks, al moet hij deze nagejaagde trofee delen met Jean-François Mbuba Oke Wa Lutete die net als Olivier in de slotwedstrijd tegen Coxyde, voor Virton nog tweemaal scoorde tegen Sprimont, niet toevallig deelgenoot van Coxyde in de degradatie. Met een gemeenschappelijk verleden bij Grimbergen (dat uit 2de Amateur degradeert) zijn de twee voor elkaar geen onbekenden, al hebben zij buiten het voetbal niets met elkaar gemeen.

Tweede in het lijstje met de meeste speelminuten (2.395) is doelman Griffin De Vroe, die voor zichzelf de eer mag opeisen in het afgelopen seizoen wellicht nog meer doelpunten te hebben verhinderd dan Olivier Romero er heeft gescoord. Met 2.328 speelminuten heeft de onbaatzuchtige ploegkapitein Olivier Speltdooren zijn plaats bij de top-drie.

Op nummer vier en vijf en quasi ex-aequo vinden wij de middenvelders Rik Impens (2.156) en Yannick Deppé (2.151). Op zes komt Mitch Dekuyper met 2.141 speelminuten. Hij wordt gevolgd door Brian Vercruysse (1.913), Jari Mariën ( 1.741), Erdinç Kurtulus ( 1.697), Yoshi Mariën (1.549), de door blessures geremde Dennes De Kegel (1.526), Stijn De Wilde, ploegspeler bij uitstek en goed voor  zeven doelpunten (1.473) en Matthijs Vergeylen, nog altijd maar 21 (1.182)          .

De ter versterking tijdens de ‘wintermercato’ binnengehaalde Tom Raes speelde in dertien wedstrijden 1.090 minuten. De door een aanslepend letsel langdurig van het veld verwijderde sturende middenvelder Jeroen Vanderputte trad aan in acht wedstrijden waarvan alleen in de laatste drie, die goed waren voor vier punten, de volle negentig minuten. Hij scoorde daarin  belangrijke doelpunten.

Tweede doelman Matthias Goossens stond in drie wedstrijden samen 305 minuten tussen de palen en toonde met enkele knappe reddingen zijn mogelijkheden toen titularis De Vroe voor hem de plaats ruimde in het laatste kwart van de slotwedstrijd.

Deelden het afgelopen seizoen in het wel en het wee van de ploeg: de trainers en coaches Bruno Buyl, Francky Cieters  en Frank Neve, oefenmeester van de doelmannen Louis Mergan, afgevaardigde Peter Thoen, kinesist Bob Vermeiren en materiaalmeester Jackie Van De Vreken. (wp)

Wedstrijden 1ste speeldag

Zaterdag 2 september 2017
FC Seraing - A.S.V. Geel-
K.MSK. Deinze - Dessel Sp.-
K.S.K. Heist - Oosterzonen-
Lommel United - Oudenaarde-
Zondag 3 september 2017
Berchem Sport - R. Virton-
VW Hamme - Chatelet-Farciennes-
Knokke F.C. - Maasmechelen-
E. Aalst - FC Dender-


Stand

  Ploeg W P
1 E. Aalst 0 0
2 Berchem Sport 0 0
3 Chatelet-Farciennes 0 0
4 K.MSK. Deinze 0 0
5 FC Dender 0 0
6 Dessel Sp. 0 0
7 ASV Geel 0 0
8 VW Hamme 0 0
9 K.S.K. Heist 0 0
10 Knokke F.C. 0 0
11 Lommel United 0 0
12 Maasmechelen 0 0
13 Oosterzonen 0 0
14 Oudenaarde 0 0
15 FC Seraing 0 0
16 R. Excelsior Virton 0 0

Wie is online

We hebben 67 gasten en geen leden online