Voorbeschouwing VW Hamme - KFC Turnhout

Cruciaal

Na twee pittige oefenwedstrijden en tussenin een intense stage rolt de bal nu opnieuw voor de punten. Meteen zelfs voor kapitale punten want met de terugwedstrijd tegen de K FC Turnhout krijgen onze Vigor Wuitens eerder onverwacht een directe tegenstander in de strijd om het behoud. Door vóór de winterstop driemaal op rij te verliezen is onze club na zestien wedstrijden opnieuw weggezakt naar een dertiende plaats, terwijl Turnhout erin geslaagd is dankzij twee opeenvolgende overwinningen haar puntenkapitaal te verdubbelen. De club uit de Kempische hoofdstad waar onze jongens op de tweede speeldag eerder gemakkelijk gingen winnen, wordt dus ineens een te duchten tegenstander.

Met 12 punten uit drie overwinningen – de eerste half oktober thuis tegen Heur Tongeren (1-0) en de jongste twee juist vóór de winterstop tegen de City Pirates (2-0) en Duffel (2-1) – en evenveel gelijke spelen, staat Turnhout wel nog steeds voorlaatste, maar is in de kortste tijd nu wel al genaderd tot op drie punten van de Piraten en tot op vier van Spouwen Mopertingen en onze eigen blauw-zwarten. Wat in het worst case-scenario van een nederlaag zou betekenen dat onze huidige vier punten-buffer slinkt tot amper één eenheid!

In voetbal is alles mogelijk, maar een vierde opeenvolgende nederlaag na die eerdere geruststellende negen op negen, zou alleszins van aard zijn om het vertrouwen in een goede afloop van de competitie een ferme deuk te geven. Niemand spreekt tegen dat na de thuis tegen Bocholt opgelopen pandoering de Vigor Wuitens de ruggen hebben gerecht en in de laatst gespeelde wedstrijden beter verdienden dan twee keer op rij met het kleinste verschil te verliezen. Die wedstrijden zijn evenwel gespeeld en leverden niets op. Conclusie: voor de eerste thuiswedstrijd van 2019 is er geen andere opgave dan winnen!

Een blik op het programma van de 18de speeldag moet van aard zijn om voor een extra prikkel te zorgen. Drie punten erbij betekenen immers meer dan de kloof met een directe tegenstander tot zeven eenheden uitdiepen aangezien Vosselaar en Spouwen Mopertingen het tegen elkaar moeten opnemen en Duffel de nog steeds ongeslagen leider Hasselt ontvangt. Een haasje over met drie tegenstrevers is dus best mogelijk, temeer daar Hoogstraten zijn 18 punten dankt aan winst in de vooruitgeschoven wedstrijd bij de City Pirates (1-2).

Met in het geheugen de herinnering aan de op de tweede speeldag van de heenronde eerder gemakkelijk gewonnen uitwedstrijd verwacht de VW-supporter dat ‘zijn’ ploeg zelfs met een beter Turnhout wel niet al te veel moeite zal hebben om de drie punten thuis te houden. Dit ligt in de lijn van de verwachtingen bij de velen die weinig of geen weet hebben van de blessurelast waarmee Frank Magerman en zijn assistenten al een hele tijd te kampen hebben. Het is niet de gewoonte hierover in onze voorbeschouwingen uit te weiden, maar om te illustreren dat telkens weer moeten puzzelen om het competitiefst mogelijke team in het veld te kunnen sturen geen lacheding is, hierna eens een punctueel overzicht van de huidige toestand: met Stijn De Wilde, die blijft sukkelen met een aanslepend kuitletsel, Nathan Mingiedi en David Rufai die revalideren van een spierscheur, en Jorrit D’Haeseleer, die out is met hielspoor, moeten alvast vijf spelers uit het aanvallend compartiment van de ploeg verstek geven. Komt daar bij dat achter de namen van Jules Vits, nog een aanvaller, en de aanvallend ingestelde middenvelder Preben De Man nog een vraagteken staat en wij zijn aan acht potentiële titularissen. Te noteren is bovendien dat Yenten Van Hoecke momenteel ziek is en dat titularis-doelman Griffin De Vroe pas begin deze week opnieuw is mogen beginnen trainen omdat een botscan uitsluitsel moest brengen over een kuitbeenletsel. Meer informatie zal er wel niet nodig zijn om in te zien dat het niet evident is om met de weinige overblijvende routiniers en de jonge talenten uit de jongerenbende het ideale team samen te stellen.

Natuurlijk hebben ook onze tegenspelers met het probleem van afwezige titularissen te maken en dus zal het wachten zijn op het scheidsrechterblad om de spelers te kennen die onze Vigor Wuitens partij komen geven. Een indicatie zijn misschien de namen van de voetballers die in de jongste wedstrijden voor Turnhout met succes tussen de lijnen stonden: doelman Wim Horstens (36), de verdedigers Sander Geenens (25), Guerschom Mafate (25), Jerry Oppong (20) en Thimoty Durwael (27); de middenvelders Tom Proost (30), Lennert Versmissen (20), Karl Olongo en Jef Coeckelbergs (18); de aanvallers Thomas Lambrechts (20) en Berne Jacobs, die tegen de City Pirates de openingstreffer lukte. Het tweede doelpunt staat op naam van de jonge middenvelder Versmissen. Invallers waren de jonge belofte Teddy Johnson, die voor het laatste kwartier Jacobs verving, en Djeson Olongo die de laatste minuten volmaakte als vervanger voor zijn broer.

Onnodig, dachten wij, om nu ook nog te wijzen op het zware programma dat van nu tot de Krokusonderbreking wacht om onze speelklare Vigor Wuitens aan te sporen tot opperste concentratie bij de te spelen eerstvolgende wedstrijd die in voetbal toch altijd de belangrijkste is. Dat de spelers er alles aan zullen doen om de eerste van die zes tot een succes te maken, daaraan mag geen enkele supporter twijfelen. En juist daarom wordt op die ‘twaalfde man’ nu meer dan ooit gerekend om de ploeg voluit te steunen. Wie in moeilijke omstandigheden aangemoedigd wordt, presteert gegarandeerd beter!

(VWatcher)