Voorbeschouwing VW Hamme - Hoogstraten VV

En nu Voluit voor Winst

Met de komst van Hoogstraten VV krijgt de VW Hamme een herkansing voor de pijnlijke thuisnederlaag tegen FC Turnhout, toen nog voorlaatste in de stand. Nadien trof datzelfde Turnhout onze gastploeg van de negentiende speeldag en hield er na een 1-1 gelijkspel een bijkomend punt aan over. Met een tien op twaalf zitten die mannen ons nu op de hielen. Zonder de sterke prestatie van vorige zondag op Berchem hadden zij ons zelfs al bijgehaald. Om hen op afstand te houden moet er nu gewonnen worden van de Rooikens uit de Noorderkempen, te oordelen naar hun parameters in de rangschikking beslist een taaie tegenstander.

Met een totaal van 19 is de puntenbonus van Hoogstraten VV ten opzichte van de VW Hamme beperkt tot 1. Winnen betekent dus haasje over doen en er dan zelf nog een bonus van twee eenheden aan overhouden. Maar om dat te bereiken moet er gescoord worden en omdat die Rooikens kunnen bogen op een sterke verdediging is het bovendien geraden zelf ook nog eens ‘de nul te houden’. In de 18 gespeelde wedstrijden hebben de rood-witten in totaal slechts 20 doelpunten toegestaan. Dat zijn er welgeteld tien minder dan de 30 die de Vigor wuitens hebben geïncasseerd. Al is hierbij enige relativering niet overbodig want dat verschil is grotendeels te wijten aan die 6 van Bocholt en de 4 op Berchem. Relevanter is dat in een op drie gespeelde wedstrijden de netten van de doelman van Hoogstraten ongeschonden zijn gebleven, terwijl dat voor de Hamse goalie slechts in één op zes wedstrijden is gelukt. Besluit: gelijkspelen tegen Hoogstraten lijkt gemakkelijker te zijn dan winnen.

De twee ploegen die er tot dusver in geslaagd zijn tegen Hoogstraten de drie punten thuis te houden, zijn Cappelllen (1-0) en Patro Eisden Maasmechelen (3-1). Veel talrijker zijn daarentegen de ploegen die uit bij de voetbalvereniging van de Noorderkempen konden gaan winnen: Spouwen Mopertingen  (1-2), Duffel (0-1), Hasselt (0-2), Temse (1-3) en Berchem (1-2). Wie er, zoals onze Vigor Wuitens, gingen gelijkspelen waren Hades (0-0) en zoals reeds aangegeven Turnhout (1-1). De twee ploegen die tot dusver in eigen huis de duimen moesten leggen, zijn Heur Tongeren (0-3) en de City Pirates (1-2). Wie thuis vrede dienden te nemen met een gelijkspel zijn Sp. St. Niklaas (0-0) en nogmaals Turnhout (1-1).

De meest opzienbarende overwinning die Hoogstraten heeft weten te boeken is ongetwijfeld de 2-1 tegen Bocholt, maar laat ons hieraan maar liever stilletjes voorbij gaan en, om onze kansen op succes proberen te meten,  even omzien naar de vierde speeldag toen onze Vigor Wuitens daar een goede partij speelden en alleen door een superieure doelman Robin Smet van de overwinning werden gehouden. Vraag het aan Arne Ivens en aan Nathan Mingiedi en zij zullen u vol ongeloof vertellen hoe hij van de eerste een pegel vanop afstand met een ‘wereld-save’ onschadelijk maakte en van de tweede haast miraculeus op de lijn een ‘gemaakt’ doelpunt wegveegde.

Met welk team Hoogstraten naar Hamme komt zullen wij niet eerder weten dan op het moment dat het scheidsrechterblad wordt vrijgegeven, maar uit de selectie van de vorige wedstrijd kunnen er wel namen naar voren worden gehaald die er bijna zeker bij of niet bij zullen zijn. Doelman Ruben Smet (28) is een quasi certitude, net zoals de verdedigers Bob Swaegers (28) en de vorige week geschorste Jeroen Meeuwis (22). Een vraagteken is wie de voor een derde gele kaart geschorste Nederlandse sterkhouder Tim Hofstede (29) zal vervangen. Wie zich mogelijk meldt, is de pas aangetrokken Jens Meeus (26) die gehuurd is van Lierse Kempenzonen. Aan middenvelders geen tekort: Souleymane Diondé (27), ex-SK Lierse, Jorne Lauryssen (20), Eloy Smet (27), Jens Lambrechts (24), Nick Van de Walle (23) en Senne Van Dooren, ex-Berchem en Waasland Beveren. Onduidelijk is of de aanvaller Michel Ghijsels (21) die vorige speeldag wegens examens vrijgesteld was, er zal bij zijn of niet. En  wat met de naar zijn geboorteplek en club van herkomst van bij Zwarte Leeuw teruggekeerde Nick Van Huffel (28)?

Onnodig het belang van de wedstrijd nog eens extra in de verf te zetten want iedereen beseft dat winnen gelijk staat met een flinke stap zetten naar een veilige plek én met vertrouwen tanken in het vooruitzicht van de eerstvolgende opgaven: naar St. Niklaas en thuis tegen leider Hasselt. Een gelijkspel is ter plaatse blijven trappelen. Aan verliezen mag gewoon niet gedacht worden. Lenteweer wordt niet verwacht, maar wie iets voor de Vigor Wuitens voelt laat zich door wat sneeuw niet afschrikken.

(VWatcher)