Voorbeschouwing VW Hamme - Sporting Hasselt

Naar een vierde succes op rij? Het kan!

Voor wie het mocht vergeten zijn, op zaterdagavond 6 oktober 2018 verloor de K FC Vigor Wuitens Hamme in het Stedelijk Sportstadion van de Limburgse hoofdstad met 1-0 van Sporting Hasselt, op dat moment na vijf speeldagen de ongeslagen leider met 15 op 15. Het resultaatbepalende ene doelpunt kwam er tot frustratie van onze jongens op een betwistbare strafschop na een aangeschoten bal. In de daarop volgende weken toonde Hasselt zich met defensief brio de beste van het lot: eerste periodekampioen met sprekende cijfers, lees 28 op 30 en een  doelpuntensaldo van + 14 (17/3). Enkel Temse was er op de achtste speeldag in geslaagd Hasselt in bedwang te houden (1-1). Maar dat het kan verkeren, hebben de fiere blauw-wit-groenen in de loop van de tweede periode moeten ondervinden.

Aanvankelijk liep het met aansluitende overwinningen tegen Cappellen (2-0) en uit bij Berchem (0-1) nog naar wens. Maar op de dertiende speeldag was er een tweede puntenverlies nadat onze buren van Sint-Niklaas er als eersten in slaagden in Hasselt ‘de nul’ te houden met als resultaat een gelijkspel (0-0) dat door drie andere draws werd gevolgd: uit bij Hades (2-2) en nadien thuis tegen Patro Eisden Maasmechelen en Spouwen Mopertingen, toen het telkens 1-1 werd. Tot dan in een uitwedstrijd bij Duffel de eerste nederlaag werd geleden die niemand verwachtte: het werd daar zowaar 4-3.

Met winst thuis tegen de City Pirates (2-0) en uit bij Turnhout (0-2) bleek de leider daarna de teugels weer strak in handen te hebben, maar wat niemand ooit had durven denken gebeurde vorige zondag op de slotdag van de tweede periode: Hasselt verloor haar eerste thuiswedstrijd met 0-1 van Hoogstraten VV, de ploeg die een week voordien door onze Vigor Wuitens kansloos met 3-1 was geklopt. Men vraagt zich af hoe de ‘Rooikes’ uit de Noorderkempen dat hebben klaargespeeld? Naar eigen zeggen door ‘Hasselt niet in de match te laten komen’. Tegen een ondermaats presterende leider volstond blijkbaar een goede organisatie en een doelpuntje van een ingevallen jongeling van 19 die zijn eerste balcontact voor zijn ploeg met drie gouden punten wist te versieren.

Van 28 punten op 30 in de eerste naar 16 op 30 in de tweede periode is het verschil wel groot en Hasselt heeft er de een tijdlang onbedreigd geachte leidersplaats bij ingeschoten. Het is nu Patro Eisden Maasmechelen, de aloude rivaal, die met een gewonnen wedstrijd en twee punten méér de rangschikking aanvoert. Afhankelijk van wat er de komende weken en maanden gebeurt, kan de onderlinge confrontatie op de laatste speeldag nog spannend worden.

Een verklaring voor de relatieve terugval van Hasselt is wellicht te zoeken in een samenloop van ongunstige omstandigheden: blessurelast om te beginnen, maar ook spelersverloop dat de club ertoe genoopt heeft in de recente ‘wintermercato’ en daarbuiten meerdere nieuwe spelers aan te trekken. Met Sean Aerts (25) is een vaste waarde vertrokken voor een avontuur als profvoetballer bij een Noorse tweede klasseclub. Anderzijds diende te worden voorzien in de vervanging van twee doelmannen-kernspelers. De voorkeur ging naar de jonge Arne Lekens (20), die vorig seizoen nog bij de U19 van OHL onder de lat stond en nu door Thes Sport is uitgeleend. Hij is een van de vier nieuwe spelers die reeds werden opgesteld. De belangrijkste onder hen is wellicht Yannick Reuten (23), een middenvelder met gestalte (1.85m) die als jonge belofte aangetrokken werd door Club Brugge en vandaar naar Dessel verkaste. Een tweede middenvelder is Cédric Vangeel (21), die overgekomen is van Westerlo maar zijn opleiding genoot bij Standard CL. En dan is er ook Jesse Wijnen (24), een rechterback die bij reeksgenoot Spouwen Mopertingen kon losgeweekt worden. Zo te zien geen kleine jongens maar getalenteerde voetballers met ervaring, al vergt de inpassing in de ploeg meestal wel wat tijd.

Uit de namen van de spelers die voor Hasselt in Hoogstraten aan de aftrap stonden kan afgeleid worden dat er daar liefst zeven bij waren met het profiel van ‘middenvelder’: Marten Verbeeck (21), Umberto Carvalho Dos Santos (24), Yannick Reuten (23), Simon Bracké (23), Kaan Baysal (23), Piet Proesmans (21) en Cédric Vangeel (21). Tel daar met Ruben Janssen (28) en Jesse Wijnen (24) twee ‘verdedigers’ bij en het wordt duidelijk dat het gewicht van de aanval volledig op de schouders lag van Henry Odutayo (23). Het moet zijn dat er bij de zeven middenvelders meerdere polyvalente voetballers zijn want het valt op dat er bij de in de tweede helft ingevallen spelers ineens twee specifieke aanvallers waren: Nick Efekia Mongo (19) die de plaats innam van Bracké (46’) en Dean Boiten (22) die hetzelfde deed voor Vangeel (75’). Voor Reuten werd een kwartier voor tijd ook nog Charles-Victor Jaspers (19), een jonge verdediger, in het veld gestuurd.

Het is niet gezegd dat de hier geciteerde namen zondag zullen terug te vinden zijn op het scheidsrechterblad. Het is integendeel haast voorspelbaar dat andere namen zullen opduiken zoals bij voorbeeld die van Benjamin Bathini (27), een centrale middenvelder van Kosovaarse oorsprong die uit schorsing terugkeert. En wat met bekende namen als die van de linksachter Marvin Ofori Apphia (25) en van spits Jelle Van Rijswijk (22)?

Veel belangrijker dan speculaties omtrent de spelersnamen bij Sporting Hasselt dat als tweede in de stand en eerste periodekampioen op bezoek komt, is natuurlijk de afweging van de kansen die onze jongens maken om van de terugwedstrijd een sportieve revanche te maken. Vast staat dat het tegen een defensief sterk Hasselt een zware opgave wordt. Veel zal dus alweer afhangen van het aantal fitte kernspelers met wie de trainersstaf een evenwichtig team kan uitbouwen. Voor meer dan een potentiële titularis blijft de blessurelast immers aanslepen en daar is nu ook nog het dramatisch uitvallen van een ‘vaste waarde’ als Robbie Ringoet bijgekomen. Maar gelukkig is er het gesterkte geloof in eigen kunnen, het door de opeenvolgende goede prestaties gegroeide vertrouwen. Het zou schitterend zijn indien het met onze jonge bende tot een tweede sportieve revanche kon komen. Een waarvan het niveau nog een ietsje hoger mag worden ingeschat. Maar als Temse er als eerste in geslaagd is thuis van Hasselt niet te verliezen, Sint-Niklaas erin lukte Hasselt in eigen huis in bedwang te houden en, sterker nog, Hoogstraten het gedaan heeft gekregen de leider in eigen huis te verslaan, waarom zou de VW Hamme dan niet ook eens opmerkelijk presteren? Of wie weet, als wij even met de voeten van de grond mogen gaan, stunten zoals Duffel? Met een paar doelpunten minder dan.

VW-supporters en voetballiefhebbers uit het DDS-gebied, in Hamme is het op de 21ste speeldag te doen. Weest erbij!

(VWatcher)