zo 17-02-19 | 15:00 |  VW Hamme vs KS Hasselt

Achteraf bekeken: VW Hamme - KFC Turnhout

Na de afknapper

Met de 0-1 tegen de KFC Turnhout is op de 17 de speeldag een als cruciaal aangestipte wedstrijd verloren. Waarom had de VW Hamme die match moeten winnen? Omdat het te doen was om een confrontatie met de voorlaatste uit de stand die in alle voorgaande uitwedstrijden niet meer dan één puntje had kunnen mee scharrelen. Zo althans redeneert de doorsnee supporter ofschoon hij heel goed weet dat voetbal en dit soort redeneringen niet stroken en hij dus begrip moet tonen voor de feitelijke omstandigheden van het moment die voor zijn ploeg niet meezitten terwijl de tegenstrever in de flow zit van een opmerkelijke remonte: vóór de wedstrijd een 6 op 6, na afloop ervan een negen op negen. De rauwe realiteit voor de VW Hamme daarentegen is na een 9 op 9 nu een 0 op 12.

Ofschoon onze Vigor Wuitens in november 2018 bewezen hebben dat zij zowel uit als thuis vlot kunnen scoren, is het toch opmerkelijk dat van de tot nog toe opgetekende negen nederlagen er zes werden geleden in thuiswedstrijden waarvan vier met één doelpunt verschil. Een verklaring moet niet verder worden gezocht dan bij de blessurelast die zich het zwaarst laat gevoelen bij de aanvallers en aanvallend ingestelde middenvelders in de spelerskern waarover de trainer-coach en zijn assistenten beschikken. Naast een aantal spelers die voor de jongste wedstrijd wegens aanslepend letsel of ziekte voor selectie zelfs niet in aanmerking kwamen, diende noodgedwongen  al een beroep te worden gedaan op een paar nog revaliderende spelers die in normale omstandigheden wat meer tijd hadden gekregen.

Zijn er dus alleszins verzachtende omstandigheden, van de ploeg die uiteindelijk aan de aftrap is gekomen kan nochtans moeilijk worden getuigd dat zij zichzelf heeft overtroffen. Heel vroeg in de wedstrijd werd zij door de 18-jarige Coeckelberghs op achterstand gezet en, enkele kansjes niet te na gesproken,  is zij er in het restende bijna anderhalf uur niet in geslaagd die nog ongedaan te maken. De in de tweede helft stug verdedigende bezoekers haalden hun slag thuis en zijn in de rangschikking genaderd tot op één puntje van hun gastheren die bij winst de kloof in hun voordeel hadden kunnen uitdiepen tot zeven eenheden. Gedane zaken hebben echter geen keer.

De uitslagen van de 17de speeldag hebben intussen ook duidelijk gemaakt dat tegenspelers met wie de Vigor Wuitens in de heenronde geen moeite hebben gehad, zich na de winterstop ontpoppen tot echte ‘killers’. Wie had verwacht dat Duffel leider Hasselt na een spectaculaire wedstrijd die  eindigde op 4-3 een eerste seizoensnederlaag ging aansmeren? Of dat Spouwen Mopertingen zo maar brandhout zou maken van Vosselaar (4-1)? Zelfs Heur Tongeren, de laatste in de stand, wist Hades, toch nog steeds een ploeg uit de top-5, in bedwang te houden (3-3).

Er blijven nu nog 13 wedstrijden te spelen, wat meer dan genoeg is om alles recht te zetten. Al moeten wij er ons wel van bewust zijn dat er in de komende weken uit een ander vaatje zal moeten getapt worden om tijdig uit de kelder van de rangschikking weg te geraken. Het begint met een uitwedstrijd bij Berchem, een oud bekende van wie thuis in de heenronde met 0-1 werd verloren. Daar nu een goed resultaat neerzetten is altijd mogelijk temeer daar onze jongens uit beter plegen te presteren dan thuis. Maar daar een gunstig voorteken in willen zien strookt niet met het vooruitzicht dat voor die wedstrijd rekening moet gehouden worden met de wegens een derde gele kaart gedwongen afwezigheid van Monteyne en Seron. Er kan ook daarom alleen al maar gehoopt worden dat er van de kernspelers die nu al weken node worden gemist ten minste een paar snel zullen kunnen terugkomen.

Even belangrijk is dat het door de pijnlijke afknapper van de jongste speeldag aangetaste moreel front snel hersteld geraakt. De sfeer binnen groep was tot dusver altijd zeer goed. Om samen zo snel mogelijk uit het dal te geraken, moet dat zo blijven. Een positief signaal in dit opzicht zijn alvast de  recente contractverlengingen die intussen bekend zijn gemaakt. (VWatcher)