zo 28-04-19 | 15:00 |  K Bocholt VV vs VW Hamme

Achteraf bekeken: VW Hamme - KSV Temse

Thuis wil het maar niet lukken

Een sterke prestatie in de jongste uitwedstrijd bij de leider, een tegenstander die het al een tijdje niet meer voor de wind ging, lenteweer en eindelijk nog eens wat meer belangstelling dan wij de jongste jaren node gewend waren geraakt en, rekening houdend met de door blessurelast gedwongen afwezigheid van enkele titularissen, de best mogelijke ploeg. Toch genoeg positief nieuws, dachten wij, om de dit en vorig seizoen niet verwende thuissupporter te doen geloven in een overwinning en de daaraan verbonden hoogst welkome drie punten. Helaas, het is andermaal verkeerd gelopen. Een gemiste vroege doelkans van de thuisploeg volstond voor de bezoekers om meteen plankgas te gaan en na het openingsdoelpunt de rest van de wedstrijd de wet te dicteren.

In de plaats van eindelijk die vierde thuisoverwinning te mogen vieren, was de VW-aanhang machteloos getuige van een achtste thuisnederlaag. Met een 0-2 bleef de score nog binnen de perken, maar met oog voor de vele ‘niet te missen’ doelkansen had het 1-4 of zelfs meer kunnen worden want eens op achterstand doofde bij onze Vigor Wuitens gaandeweg het heilig vuur. Geen grinta, geen drive meer om nog een vuist te maken. Een berustende, lijdzame houding was er weliswaar niet bij elke speler, maar een ploeg met teamgeest, lees Vigor-spirit, viel niet meer te bekennen. En, o ironie, het is dan finaal Jules Vits, een van de verdienstelijkste thuisspelers die met een veel te strenge rode kaart van het veld werd gestuurd. Alsof de hypotheek van de door Joran Triest en Beau Ponnet in de nasleep van incidenten na afloop van de wedstrijd in Maasmechelen nog niet zwaar genoeg weegt. Aan hun wissel diep in de tweede helft zullen strategische overwegingen in het vooruitzicht van de zonder deze twee titularissen te spelen wedstrijden wel niet vreemd zijn geweest.

Dat de achtste thuisnederlaag van het seizoen voor de VW Hamme gepaard is gegaan met puntenwinst van alle concurrenten uit de onderste helft van de rangschikking - Spouwen-Mopertingen hield een kostbaar punt aan huis tegen leider Patro Maasmechelen, Vosselaar won van Heur Tongeren en Duffel van Hades, de City Pirates speelden thuis gelijk tegen N Sint Niklaas en Turnhout deed hetzelfde tegen Berchem – moet er dan op de koop toe nog worden bijgenomen. Willen of niet, de eerstvolgende partij, uit bij Spouwen-Mopertingen, wordt nu zelfs een eerste echte zespuntenwedstrijd. De Limburgers die op Wapenstilstandsdag 2018 in Hamme met 4-2 naar huis werden gespeeld zijn nu immers tot op één punt genaderd. Ginds gaan verliezen betekent plaatsnemen op die vermaledijde barrageplaats. En om de donkere kant van het totaalplaatje niet te verdoezelen, is het best ook oog te hebben voor het eerder door velen al afgeschreven Turnhout dat vanop een rechtstreekse degradatieplaats al is genaderd tot op drie punten.

Gelukkig is de competitie ook na de eerstvolgende wedstrijd verre van gelopen. Met de helft van de punteninzet van de zes nog te spelen wedstrijden is het behoud wellicht save. Maar dat betekent dat het zeker niet zal volstaan thuis alleen van Heur Tongeren te winnen. En met hier of daar een gelijkspel geraken wij ook niet uit de nesten. Spelen om te winnen en daarin slagen, een andere optie is er nu niet meer.