zo 01-09-19 | 15:00 |  VW Hamme vs KRC Gent

Achteraf bekeken: VW Hamme - City Pirates

Meer dan opluchting

Half april, dat is nauwelijks drie weken geleden, zag het er nog naar uit dat de gevreesde barrageplek het hoogst haalbare ging worden. Dat was na een hoogst verontrustende 1 op 15 en de bij Duffel kansloos met 2-0 verloren uitwedstrijd. Maar kijk, de op paaszaterdag in nocturne tegen Vosselaar met brio gewonnen inhaalwedstrijd deed de in veler ogen al gedoofde vlam van de hoop op een goede afloop opnieuw opflakkeren. Uit het besef dat alles nog kon werden de moed en het vertrouwen geput om in Bocholt de confrontatie aan te gaan met de best voetballende ploeg van de reeks. Het werd voor coach en spelers een opzienbarend succes. Restte dan nog de alles of niets match met de Antwerpse City Pirates. Het is voor de tweede maal in een door allerlei tegenslagen moeilijk seizoen een derde overwinning op rij geworden. Behoud verzekerd en uiteindelijk met 36 punten nog een landing op de twaalfde plaats, Spouwen Mopertingen voorbij.

Het is tegen de Piraten (in witte outfit en zonder zwarte vlag) geen gemakkelijke wedstrijd geworden, matig van kwaliteit maar des te spannender naarmate het verlossende doelpunt uitbleef. Er waren in de eerste helft onbetwistbaar kansen om tot 2-0 uit te lopen, maar de bezoekers die met voorsprong aan de partij waren begonnen wisten met kunst- en vliegwerk stand te houden. Kwam daar nog bij dat een (te) strak leidende scheidsrechter die in elk contact een fout meende te zien hun hiermee in de kaart speelde: tempo uit de match.

Toen dezelfde arbiter in de tweede speelhelft voor een haakfout in de grote rechthoek dan consequent naar de stip wees en Pieterjan Monteyne de strafschop feilloos omzette, verwachtten sommigen zich aan een opener wedstrijd. Van een behoedzaam spelend Hamme bleef het evenwel bij één uitgelezen kans om de voorsprong te verdubbelen. De Piraten daarentegen kwamen opzetten en naar het einde toe was er nog tot tweemaal een beste Griffin De Vroe nodig om de gelijkmaker te voorkomen en de club waarvoor hij zijn laatste wedstrijd speelde voor de gevreesde barrageplek te behoeden. De ontlading bij spelers, bestuur en supporters was na liefst vijf minuten extra speeltijd van een zeldzaam meegemaakte intensiteit.

Dat er daarna stevig is gevierd laat zich raden en is ook niet onterecht want achteraf bekeken heeft de FC Vigor Wuitens, die tot die inhaalwedstrijd tegen Vosselaar vergeefs op een vierde thuisoverwinning heeft moeten wachten, finaal toch tien wedstrijden gewonnen. Wat evenveel is als Hades en NSt. Niklaas, Duffel en Vosselaar.

Een eresaluut nog voor de vertrekkers die hun contract naar best vermogen hebben vervuld. In volgorde van hun speelminuten zijn dat doelman Griffin De Vroe, de verdedigers Arne Ivens en Pieterjan Monteyne, de middenvelder Yenten Van Hoecke, de spits Stijn De Wilde en de spelmaker Yorrit D’Haeseleer. Het ga hun goed. Het ontgaat niemand dat met hen een halve ploeg en veel ervaring de club verlaat.

De blijvers mogen nu met vakantie en de supporters kunnen nog lang nakaarten, maar voor het bestuur is de voorbereiding van het nieuw seizoen al begonnen. Sterkte en succes!

Noot: Dit stuk betekent meteen ook het welverdiende 'schrijverspensioen' van onze vaste huis- en rasschrijver (WP), na vele tientallen jaren geeft hij de fakkel én pen nu door aan jong talent. Namens alle medewerkers van blauw-zwart danken we hem van harte voor de vele boeiende bijdragen, de deuren van de club staan altijd voor hem open!