zo 20-09-20 | 15:00 |  KHO Wolvertem Merchtem vs VW Hamme

Sander & Eddy Claeys: “Passie en enthousiasme doorzetten naar volgend seizoen”

 

In de gloednieuwe episode van onze reeks ‘Leesplezier tijdens lockdown’ laten we meteen twee Vigoristen aan het woord: voor zoon Sander was het een lastig seizoen, maar hij liet op geen enkel moment het hoofd hangen en daarvoor wordt hij terecht geloofd door iedereen die blauw-zwart gezind is. Vader Eddy is al jaren intensief met voetbal bezig, in de eerste plaats natuurlijk als supporter van Sander maar vooral ook als iemand met een uitgesproken mening over het spel en de manier waarop het wordt beleefd.

 

1. Sander, ook voor een sporter zijn het lastige tijden. Hoe kan je jezelf nog in vorm houden?

Sander: Ja, dat klopt. Momenteel ga ik voornamelijk geregeld lopen, in de eerste plaats om bezig te blijven. Hier stel ik me af en toe doelen in, om een competitief element te vinden. Zo liep ik al eens een halve marathon, gevolgd door 25 kilometer een paar dagen later. Het is trouwens ook dat competitief element dat ik in deze tijden het hardst mis, 90 minuten knokken in de hoop een goed resultaat te behalen, daar kijk ik nu al enorm naar uit.

Eddy: Sander stuurt me regelmatig screenshots van zijn looptrainingen door. Plots zat hij aan een halve marathon, dan heb ik hem wel gevraagd of alles nog OK was ;-) Nu ja, Sander voelt zich pas echt goed als hij 'voelt' dat hij getraind heeft. Maar met al dat lopen kan ik me zijn honger naar de bal wel goed voorstellen.

 

2. Het huidige seizoen is afgelopen, tot augustus zijn er geen wedstrijden en de competitie zou pas in september van start gaan. Heb je intussen nog contact met je ploegmaats en trainers?

Sander: Ja, we hebben een Whatsapp-groep met de spelers die er al het langste zijn, deze spelers hoor ik quasi op dagdagelijkse basis.

Eddy: Lang leve de Whatsapp-groepjes in coronatijden :-)

 

3. Behoudens financiële en licentieproblemen bij andere ploegen, faillissementen, rechtszaken enz. ziet het ernaar uit dat onze mooie vereniging komend seizoen in derde amateur uitkomt. Sander, je bent een van de sterkhouders van de ploeg en eindigde hoog in de verkiezing van de Vigoriginals, maar toch blijf je blauw-zwart trouw. Waarom?

Sander: Ondanks dat het de afgelopen 3 jaar niet zo fantastisch liep op sportief vlak, voel ik me wel echt thuis op Hamme. Ik vind er een warme familiale club terug en persoonlijk voel ik me ook zeer gewaardeerd door de supporters, ik wil hen iets teruggeven door vóór deze club te blijven vechten op het veld.

Eddy: Tijd om te bouwen lijkt me. De jonkies hebben veel leergeld betaald de voorbije seizoenen, de anciens gingen elders hun geluk zoeken en van de jonge beloften werd verwacht dat ze maar meteen het team op dezelfde hoogte hielden. Maar voor veel van deze jongens is volwassenenvoetbal een ongekend gegeven. In de hoogste beloftenreeksen meet je jezelf met de besten, maar wel die van je eigen leeftijd of hoogstens een verschil van twee of drie jaar. Plots kom je tegen doorwinterde volwassen voetballers, in hun volle kracht met opgebouwde ervaring ... harde lessen zijn dan nooit ver weg. Maar ook onze jonkies worden ouder, sterker, slimmer. Ze bewandelden de voorbije jaren een zelfde pad, veelal samen (Matthijs en Sander spelen al samen vanaf U9, Preben kwam daar bij U11 bij). Dat is hun voordeel, ze komen uit een onwaarschijnlijk hechte vriendengroep, dat was de basis van hun sportieve successen. Veel van de jongens waarmee ze samenspeelden zien of horen mekaar nog regelmatig,  ze volgen elkaars voetbalavontuur als dat er nog is, het blijven vrienden en da's mooi. Daarom was ik ook niet verbaasd dat Sander opnieuw bijtekende, ook al heeft hij het de voorbije jaren niet altijd makkelijk gehad. Maar hij voelt zich goed hier, de mensen zien hem graag en dat heeft hij nodig, meer dan een leuk(er) contract. Als hij respect voelt dan wil hij er iets voor teruggeven, dan gaat hij voor je door het vuur. 

 

4. Intussen werd ook het contract van de spelers ‘aangepast’ door corona en andere perikelen, zelfs dat kon je niet ervan weerhouden om te blijven Sander?

Sander: Nee, dat klopt. Zoiets is natuurlijk nooit leuk, voor niemand. Maar het is op dit moment voor vele clubs niet zo gemakkelijk, in dat geval moet iedereen zijn steentje bijdragen om de trein op de rails te houden. Persoonlijk geloof ik ook echt in de groep die nu samengesteld is, ik hoop hierbij dan ook dat iedereen die er nu is mijn voorbeeld zal volgen.

 

5. Na het lastige seizoen vorig jaar had iedereen gehoopt op een rustige campagne, vriend en vijand waren het erover eens dat er genoeg kwaliteit voor aanwezig was. Toch verliep ook dit seizoen bijzonder woelig. Heb je daar een verklaring voor?

Sander: Ik ben er ook van overtuigd dat er meer dan genoeg kwaliteit was, maar we verloren vaker van onszelf dan van de tegenstander. Hierbij denk ik vooral aan wedstrijden op Sint-Niklaas en op KRC Gent, waar we de tegenstander werkelijk 80 minuten van de mat veegden. Op die momenten moet je dat als ploeg koud afmaken, maar dat deden we niet, in tegendeel, we gaven het dus nog weg.

Eddy: Je kan de voorbije seizoenen niet los zien van mekaar, als ik goed geteld heb verdwenen er op twee seizoenen tijd meer dan twintig spelers na de laatste kampioenstitel, die kwaliteit haal je nooit in één seizoen terug. Zeker niet met slinkende budgetten en stijgende licentie- en spelerseisen. Er zijn foute keuzes gemaakt, en dat kan in een groeiproces, zolang je er maar uit leert.

 

6. Ondanks de sportieve problemen haalde de club probleemloos zijn licentie en werden ook al een aantal spraakmakende transfers aangekondigd. Hoe zie je de nabije toekomst van VW in?

Sander: Inderdaad, ik zag ook een paar mooie namen verschijnen bij de inkomende transfers. Ik denk dat daar zeer goed aan gewerkt wordt. Het is nu natuurlijk even afwachten op dit moment of alle spelers zich kunnen vinden in het gewijzigde voorstel. Indien dit positief afgerond wordt denk ik dat er ons een mooi seizoen te wachten staat, in de bovenste regionen van 3e amateur.

Eddy: Je moet ooit eens de bodem bereiken om terug omhoog te kunnen kijken. Een nieuwe reeks, nieuwe spelers in de kern, iedereen vertrekt weer van nul, is een jaartje ouder en wijzer. En ik reken op het eergevoel van velen van onze jongens, verliezen haat iedereen. De honger naar winnen is groot denk ik.

  Sander Claeys bij Winkel Sport

 (Foto: Sander Claeys scoort een belangrijk doelpunt in de eindrondewedstrijd bij Winkel Sport, nu bijna dag op dag 2 jaar geleden. Bron: Nieuwsblad)

 

7. Is er al overleg geweest over de uitbouw van de club naar de komende seizoenen toe en wat zijn je eigen ambities?

Sander: Momenteel is er nog niet echt overleg geweest naar de komende seizoenen toe. Mijn persoonlijke ambitie is om dit seizoen alle wedstrijden in de basis te kunnen starten en met Hamme een mooi verhaal te kunnen schrijven in 3e amateur.

 

8. VW Hamme heeft een bijzonder jonge ploeg, aangevuld met een aantal ervaren spelers. Welke nieuwkomer/belofte heeft je het afgelopen seizoen het meest verrast in aangename zin?

Sander: Bij deze vraag denk ik onmiddellijk aan 2 namen, onze doelman Mauro en linksachter Bavo. Ik denk dat Mauro zeer constant was in doel dit seizoen, het is een doelman waar je op kan vertrouwen als verdediger. Daarnaast is Bavo uiteraard iemand waar ik op let, aangezien we beiden flankverdedigers zijn. Wat me vooral opvalt bij hem is zijn snelheid, goeie voorzet en daarbij ook nog eens scorend vermogen.

Eddy: Zonder twijfel Mauro! Een monument als Griffin vervangen is een onmogelijke opdracht, maar Mauro deed dat schitterend.

 

9. RFC Knokke steekt qua infrastructuur, budget en spelerspotentieel ver boven alle andere amateurclubs uit, maar welke ploeg uit de reeks vond je nog indrukwekkend?

Sander: Voor mij overduidelijk Ronse. Ik vond dat veruit de beste ploeg dit seizoen. Als team werden we eigenlijk nooit weggespeeld, behalve tegen Ronse, zowel in de uit- als thuiswedstrijd. Daar liep echt ongelofelijk veel talent tussen de lijnen, vooral aanvallend.

Eddy: Inderdaad, Ronse vond ik een bijzonder sterk geheel.

 

10. Wie vond je de beste speler waartegen je dit seizoen al uitkwam?

Sander: Persoonlijk had ik het voornamelijk lastig met de linksvoor van Sparta Petegem, ik heb geen goeie herinneringen aan die eerste helft. De beste speler die ik dit seizoen aan het werk heb gezien was de nummer 10 van Ronse (n.v.d.r. dat is wellicht Appiah), al kwam ik die niet echt veel tegen op het veld.

 

11. Even terzijde: door het coronavirus vallen ook het EK voetbal, de Olympische Spelen en nog vele andere evenementen in het water, het wordt dus een flauwe sportzomer. Wie is je favoriete voetballer op internationaal niveau en maken de Duivels ook in 2021 nog kans op toernooiwinst?

Sander: Mijn favoriete speler is Kylian Mbappé, hij is nog steeds zeer jong maar is een speler die echt alles heeft. Snelheid, techniek, kracht, scorend vermogen... Echt alles.

Eddy: Ik wil chauvinistisch blijven en kies voor Kevin De Bruyne, als dat een Argentijn of Portugees was had ie al een Ballon d'Or (of twee). Of de Rode Duivels het kunnen waarmaken? Ik hoop het nog altijd maar ik ben niet blind voor het jong geweld dat op ons afkomt vanuit Frankrijk en Engeland. Daar zit zoveel beweging en snelheid, ik vrees dat onze Duivels net iets te stram aan het worden zijn om die van de titel te houden.

 

12. Voor welke internationale club supporteren jullie?

Sander: Ik denk dat ik voor ons allebei kan spreken als ik zeg dat we voor Liverpool supporteren. De afgelopen jaren heb ik nog maar weinig wedstrijden gemist, behalve als ik zelf moet spelen natuurlijk. Mijn beste herinnering blijft de gewonnen Champions League finale tegen AC Milan in Istanboel 2006, waarin Liverpool 0-3 achterstond en toch nog de wedstrijd wist te winnen na strafschoppen.

Eddy: Liverpool zonder twijfel, en dat eigenlijk al van toen ze 'mijn' Club Brugge versloegen in de gouden jaren 70.

 

13. Als vader en zoon beleven jullie het voetbal wellicht op een bijzondere manier. Eddy, wat vind je de sterkste punten van Sander en waar kan het beter? Is VW Hamme de juiste club voor hem om te groeien?

Eddy: Sander is gul in de inspanning, hij kan 99 minuten 'alles' geven (als hem dat toegelaten wordt). En dus is 'doseren' al zijn hele voetballeven het codewoord waar hij eigenlijk een bloedhekel aan heeft. Sander moet voelen dat hij werkt, hij kan stikkapot zitten, maar toch zal hij zich niet inhouden voor een volgende inspanning. Maar doseren, ja ... eigenlijk zou hij dat (af en toe) eens moeten doen. En kan dat in Hamme? Zeker! Hij koos met zijn hart voor Vigor, dat is nog altijd zo, en daar hou ik van.

 

14. Jullie kennen Lokeren ook bijzonder goed. Wat is jullie mening over de scheefgelopen fusie?

Sander: Het deed wel pijn om het verhaal van Lokeren de afgelopen maanden te volgen, door wanbeleid werd een mooie club helemaal naar de vaantjes geholpen. Persoonlijk weet ik de details van de fusie niet allemaal, maar wat me wel opviel was de fierheid van de Hamse supporters op hun VW Hamme, het belang van de eigen identiteit. Het was een toonbeeld van clubliefde, ik hoop echt uit de grond van mijn hart dat we dat enthousiasme kunnen doorzetten naar volgend seizoen. Uiteraard hoop ik ook voor Lokeren het beste, ik heb er 13 jaar gespeeld en ken er heel wat mensen, ik wens hen niets minder dan het allerbeste toe.

Eddy: Eerlijk? Mijn antwoord is tweeledig. Met 'onze' Lokerse achtergrond had ik het graag zien gebeuren. Heel veel van mijn goede vrienden zijn diehard Lokerensupporters, die in de tijd met veel aandacht dat kleine rechterbackske volgden bij hun tricolores. Ik gun het hun van ganser harte, ook het sportieve succes. Maar ik heb ook heel veel fijne mensen leren kennen in Hamme, vrienden evenzeer. Als er iets is wat mij treft is dat Vigor Wuitens Hamme de emoties beroert, in het positieve maar evenzeer in het negatieve. Ik ben Clubsupporter, ook ik zou 'doodgaan' mocht ik mijn ploeg zien opgaan in een andere. Ik ben een romanticus, dus haalt passie het altijd van de rede. Laat Hamme maar Hamme, in dat mooie blauw en zwart.

 

15. Welke speler/medewerker zouden we zeker ook eens moeten interviewen voor een sappig verhaal, spitse commentaar enz.?

Sander: Als je een sappig verhaal wilt, zou ik eens mijn licht opsteken bij Preben De Man, hij blijft namelijk altijd het langst hangen na een wedstrijd, persoonlijk verkies ik om altijd vroeg naar huis te gaan. Dat laatste is een grapje :-)

Eddy: Ik zou eens bij de Vigoriginals gaan horen mocht ik jullie zijn :-)

 

16. Heb je tot slot nog een boodschap voor de Vigor-supporters of een afsluitende bedenking?

Sander: Ik zou via deze weg vooral nog eens de supporters willen bedanken, ik voel steeds veel waardering, respect en vertrouwen van hen. Ik vind dat persoonlijk zeer belangrijk en zal jullie vertrouwen niet beschamen. Ik hoop jullie allen volgend seizoen terug te zien en te horen tijdens de wedstrijden!

Eddy: Ik zei het hiervoor al, Hamme beroert de emoties ... ik hoop veel van de passie die ik las toen de berichten over de fusie verschenen terug te vinden in de tribunes, aan de rand van het veld, op het veld. Ik hoop dat de partijen aan de twee kanten van het verhaal snel weer met mekaar door dezelfde deur kunnen, want het zal nodig zijn. Vigor Wuitens Hamme heeft hen allemaal nodig!

 

Bedankt heren, jullie bewijzen dat echte Vigoristen ook over de Mirabrug te vinden zijn. We kunnen niet wachten om jullie weer op en naast de grasmat terug te zien binnenkort. Forza!


(VWatcher)