Achteraf bekeken: FC Duffel - VW Hamme

Wordt barrageplek het hoogst haalbare?

Met nog drie wedstrijden te spelen is het tijd om de cijfermatige waarheid onder ogen te zien. Er valt niet te ontkomen aan de vaststelling dat van de vijf ploegen die momenteel strijden om het behoud onze Vigor Wuitens de jongste weken het zwakst presteren. Het lot van Heur Tongeren is al langer bezegeld, maar wie van de vijf - Turnhout (7 op 18 in de jongste zes wedstrijden), VW Hamme (1 op 15 in de jongste vijf ), Spouwen Mopertingen (7op 15), City Pirates (8 op 15) en Duffel (8 op 15) -wordt de tweede rechtstreekse degradant? Op het eerste zicht is dat met nog steeds de minste punten, een gewonnen wedstrijd minder en nog maar twee wedstrijden te spelen, de K FC Turnhout, maar met een 7 punten op 18 uit de jongste zes wedstrijden en met nog twee 6-puntenmatchen voor de boeg, thuis tegen Spouwen Mopertingen en op de slotdag uit bij Duffel, moet het niet verbazen dat er bij de 26 die vandaag in de tabel staan nog vier - of wie weet? - zelfs zes punten bijkomen.

Bij de huidige stand zijn zelfs Hoogstraten, Cappellen en Vosselaar wiskundig nog niet save, maar met 35 punten en negen gewonnen wedstrijden lopen zij weinig of geen gevaar om op de ultieme speeldag nog met een onaangename verrassing te worden geconfronteerd, temeer daar de onderlinge confrontaties van de bedreigden in geval van nood wel gelegen komen.

De 4-puntenkloof en de gewonnen wedstrijd minder zijn voor de VW Hamme ten opzichte van Spouwen Mopertingen een zware handicap en bovendien oogt het programma van de huidige nr. 13 met thuiswedstrijden tegen SKN Sint-Niklaas en Hoogstraten met tussenin een uitwedstrijd bij Turnhout, toch ook iets lichter dan het onze.

Een sport hoger op de ladder maar met nu al zes punten boni en twee gewonnen wedstrijden méér mogen de City Pirates vrij gerust de slotdagconfrontatie met onze Vigor Wuitens tegemoet zien, zeker als zij op hun voorlaatste speeldag thuis tegen Duffel nog iets kunnen oogsten. Als kampioenen van de gelijke spelen is dat zeker binnen hun bereik. Mocht daarentegen Duffel in Antwerpen de drie punten buit maken en indien onze Vigor Wuitens bij mirakel thuis tegen Vosselaar én uit bij Bocholt een 6 op 6 zouden kunnen boeken, dan ziet het plaatje er natuurlijk helemaal anders uit. Maar wie durft daar na die 1 op 15 uit de laatste vijf wedstrijden nog in geloven?

Heeft het na de nederlaag op de jongste speeldag nog zin om toch nog richting Duffel te kijken? Met 7 punten en een overwinning meer, zou de motor daar ineens compleet moeten stil vallen en zouden de door schorsingen en wegens blessures langdurig afwezige titularissen fel gehandicapte Vigor Wuitens hun twee resterende thuiswedstrijden moeten winnen en dan uit bij Bocholt ook nog een punt gaan wegkapen om de kloof alsnog te overbruggen . Omdat in voetbal alles kan, mag het niet uitgesloten worden.

Slotsom? Om directe degradatie te vermijden en bij mirakel eventueel van de momenteel bezette barrageplek nog weg te geraken, is er slechts één uitweg: elk van de nog te spelen drie wedstrijden winnen. Onmogelijk is dat niet, maar de eerste voorwaarde hiertoe is erin geloven dat het kan!