VW Hamme

Club met een laag stamnummer (211): K.F.C. VIGOR HAMME (1908-1972)

Geschiedenis van de club

VW Hamme geschiedenisTeamfoto VW Hamme - Elene Grotenbergen

Opgericht als vigor FC Hamme-sur-Durme

In de geschiedenisboeken van het Belgische voetbal, is KFC Vigor Wuitens Hamme een naam met diepe wortels. De club zag het levenslicht op 2 mei 1908 als Vigor FC Hamme-sur-Durme. In die begindagen werd de club lid van de UBSSA, de voorloper van de KBVB, en omarmde de karakteristieke blauw-witte kleuren. In 1922 sloot de club zich aan bij de KBVB en ontving in 1926 het stamnummer 211.

De eerste stappen omhoog en terug omlaag

Het duurde niet lang voordat Vigor zijn eerste stappen richting hogere divisies zette. In 1934 kreeg de club de koninklijke titel en werd omgedoopt tot Koninklijke FC Vigor Hamme. Tijdens de Tweede Wereldoorlog promoveerde de club weer naar Bevordering (Derde Klasse) en zelfs naar de Tweede Klasse. In 1952 eindigde Vigor Hamme als 10de in de Tweede Klasse, maar een herstructurering dwong de club om af te dalen naar de Derde Klasse.

Een gedenkwaardige voorzitter en degradatie

Het seizoen dat ze naar Derde Klasse zakten, betekende ook het overlijden van hun voorzitter John Langenus, een bekende en invloedrijke scheidsrechter. In 1957 eindigde Hamme als voorlaatste en degradeerde naar de Vierde Klasse.

Een opeenvolging van promoties en degradaties

Na de degradatie naar Vierde Klasse begon een cyclus van promoties en degradaties tussen Derde en Vierde Klasse.

Fusie met Jonge Wuitens VV Hamme

Op 1 juli 1972 besloot KFC Vigor Wuitens Hamme een fusie aan te gaan met Jonge Wuitens VV Hamme, een zwart-witte club die in 1953 was opgericht. Hiermee werd een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van de club gemarkeerd. De fusieclub behield de blauw-zwarte kleuren en het oorspronkelijke stamnummer 211, terwijl het stamnummer 6074 van Jonge Wuitens werd geschrapt. Samen begonnen ze aan een nieuw hoofdstuk in het Belgische voetbal.